300 gr muscovadosocker
2 dl rödvinsvinäger
Hacka löken, lägg den i en kastrull tillsammans med socker och vinäger.
Toppa med lökgroddar och några klickar majonnäs.
Tips!
Kompotten passar bra även till ostbrickan.
I veckan fyndade jag en stor förpackning kycklingfärs som jag tänkte steka med chili, ingefära, vitlök, stjärnanis, soja och några droppar sesamolja. Men så kom en kompis på besök och då blev det helt plötsligt italienska smaker på färsen istället eftersom vi hade pratat matminnen. Ungefär så går det till när jag skapar recept till er varje vecka, - inspirationen kommer från alla möjliga, och omöjliga, håll. Smaklig läsning!
På temat snålmat kommer här en riktig höjdare med svamp. Jag kokar en svampbuljong och serverar den med snabbnudlar, chili, ingefära, koriander och ett par matskedar av svamptapenaden från igår. Buljongen som blir över kan du frysa i istärningspåsar och ta fram efter behov. Smaklig läsning!
Det är
ett riktigt bra år för svamp och blir det inte frost kommer vi kunna förse oss
i ännu ett par veckor. Gratis är gott och promenaden gör gott, en dubbel vinst
alltså. I dag bjuder jag på smörstekta små canapéer med tapenade på svamp. Smaklig läsning!
Jag använder ett snapsglas för att ta ur rundlar ur vanligt rostbröd, 3-4 rundlar per skiva. Steker dem sedan gyllene i smör innan jag toppar dem med min goda tapenade på svamp.
Tapenade på svamp
400 gr blandad svamp
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
2 msk olja
2 msk smör
salt och peppar
Ansa och skär svampen i bitar.
Skala och hacka lök och vitlök.
Stek löken tillsammans med svampen i smör och olja.
Strö över torkad timjan.
Stek tills vätskan från svampen börjar försvinna.
Mixa med mixerstav till en grynig tapenade.
Smaka av med salt och peppar.
Lökmajonnäs
Skal och ändbitar av 3-4 lökar
2 ½ dl rapsolja
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
en nypa salt
en nypa peppar
1 msk vinäger eller citronsaft
Lägg lökskal och ändbitar i en kastrull.
Tillsätt oljan och låt sjuda på svag värme i 20 min.
Dra åt sidan och låt oljan svalna helt.
Sila av lök och skal i en finmaskig sil.
Vispa gulor och dijonsenap hårt.
Tillsätt ungefär hälften av lökoljan droppvis tills majonnäsen börjar tjockna.
Häll i vinäger och resten av oljan kan tillsättas lite snabbare nu.
Smaka av med salt och peppar.
Gratinerad löksoppa
2 stora lökar
2 msk smör
8 dl grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
2 dl torrt vitt vin
en näve färsk timjan
2 tsk soja
nymald vitpeppar
1 dl riven ost med smak
Ta fram en gjutjärnsgryta.
Skala löken och skär den i tunna skivor.
Fräs löken i smöret tills
den blir genomskinlig, men utan att den få färg.
Krydda med lite nymald vitpeppar.
Tillsätt vitlök, buljong, vin, lagerblad och timjan.
Låt det hela sjuda en stund, cirka 20-25 minuter.
Smaka av med soja och sätt ugnen på grill.
Strö över riven ost och gratinera soppan till vacker färg.
Ett snabbt pling på dörren, sedan ett –”Hoho, är någon hemma?!” följs av kalabalik när hunden försöker välta vår granne i hallen. Med sig har hon en stor korg med nyplockade päron som jag tacksamt tar emot. De är supergoda att äta som de är, men livslängden är ju begränsad tyvärr. Därför kokar jag marmelad på päron och ingefära, kokar in dem med citron och bakar en kaka till fikat. Smaklig läsning!