26 okt. 2022

Smörrebröd med rostbiff, lökkompott och picklade rädisor

Vi åker till Köpenhamn så ofta vi kan och då är ett stopp på Louisiana i Humlebaek obligatoriskt. Alltid spännande utställningar och en kul shop, men ska jag vara ärlig är det lunchen med utsikten över sundet som lockar mig mest. Ett smörrebröd sitter fint efter ett par timmar i bilen. Här kommer en variant med rostbiff, lökkompott och picklade rädisor. Smaklig läsning!
Rostbiff i tunna skivor
Rågbröd
Smör

6 gula lökar
300 gr muscovadosocker
2 dl rödvinsvinäger

Rädisor
1/2 dl ättika
1 dl socker
1 1/2 dl vatten

Groddar av t.ex lök
Majonnäs

Hacka löken, lägg den i en kastrull tillsammans med socker och vinäger.
Koka tills det blir krämigt, ca 2 timmar.

Blanda ättika, socker och vatten. 
Rör tills sockret löst upp sig.
Skiva rädisorna tunt, lägg i en skål och slå över lagen.

Bred smör på brödet, lägg på rostbiff, lökkompott och rädisor.
Toppa med lökgroddar och några klickar majonnäs.


Tips!
Strunta i brödet och servera med bara en grönsallad eller ugnsrostad potatis.
Kompotten passar bra även till ostbrickan.

Kycklingbullar med citron och parmesan, 4 port

I veckan fyndade jag en stor förpackning kycklingfärs som jag tänkte steka med chili, ingefära, vitlök, stjärnanis, soja och några droppar sesamolja. Men så kom en kompis på besök och då blev det helt plötsligt italienska smaker på färsen istället eftersom vi hade pratat matminnen. Ungefär så går det till när jag skapar recept till er varje vecka, - inspirationen kommer från alla möjliga, och omöjliga, håll.  Smaklig läsning!


Kycklingbullar med citron och parmesan, 4 port
600 gr kycklingfärs
3 msk ströbröd
1 dl hackad persilja
1 dl riven parmesan
1 tsk torkad timjan
1-2 vitlöksklyfta
½ medelstor gul lök
1 citron
salt och peppar
1 dl vetemjöl
smör
olja
2 dl kycklingbuljong


Riv vitlöken och finhacka den gula löken.
Blanda med färs, ströbröd, persilja, parmesan och timjan.
Riv ner skalet från citronen tillsammans med saften från halva citronen.
Strö över lite svartpeppar och en nypa salt.
Blanda ordentligt.
Häll ut mjölet på ett fat.
Rulla rätt stora köttbullar, platta till dem lite och vänd dem sedan i mjölet.
Häll olja i en stekpanna och lägg en klick smör.
Stek bullarna gyllene i omgångar, ca 3-4 min på varje sida.
Häll av fettet från pannan och häll i buljongen.
Vispa upp stekresterna och lått buljongen koka ihop ett par minuter så den tjocknar något.
Fördela bullarna på tallrikar och slå över lite av buljongen.
Servera med nykokt tagliatelle, eller som jag med en citronsmakande pärlcouscous.



14 okt. 2022

Nudelsoppa med svamp, 2 port

På temat snålmat kommer här en riktig höjdare med svamp. Jag kokar en svampbuljong och serverar den med snabbnudlar, chili, ingefära, koriander och ett par matskedar av svamptapenaden från igår. Buljongen som blir över kan du frysa i istärningspåsar och ta fram efter behov. Smaklig läsning!



Nudelsoppa med svamp
1 pkt snabbnudlar
4 dl svampbuljong - recept längre ner
4 msk svamptapenade
1 msk strimlad ingefära
salt eller soja
chiliflakes efter tycke och smak
koriander

Koka upp buljongen.
Lägg i nudlarna och sjud i 4 min.
Blanda ner 3 msk av svamptapenaden och ingefäran.
Smaka av med salt eller soja.
Fördela nudlarna i två skålar och slå över buljongen.
Toppa med resterande tapenade, strö över lite chiliflakes och strö över koriander.

Svampbuljong
500 gr svamp
2 liter vatten

Skär svampen i bitar och lägg i en kastrull.
Häll i vattnet och koka upp.
Låt sjuda 1 ½ timme.
Dra åt sidan och låt sedan buljongen dra i ytterligare några timmar, minst 3.
Sila av buljongen.

13 okt. 2022

Tapenade på svamp

Det är ett riktigt bra år för svamp och blir det inte frost kommer vi kunna förse oss i ännu ett par veckor. Gratis är gott och promenaden gör gott, en dubbel vinst alltså. I dag bjuder jag på smörstekta små canapéer med tapenade på svamp. Smaklig läsning!

 


Jag använder ett snapsglas för att ta ur rundlar ur vanligt rostbröd, 3-4 rundlar per skiva. Steker dem sedan gyllene i smör innan jag toppar dem med min goda tapenade på svamp.

 

Tapenade på svamp

400 gr blandad svamp

1 gul lök

2 stora vitlöksklyftor

1 tsk torkad timjan

2 msk olja

2 msk smör

salt och peppar


Ansa och skär svampen i bitar.

Skala och hacka lök och vitlök.

Stek löken tillsammans med svampen i smör och olja.

Strö över torkad timjan.

Stek tills vätskan från svampen börjar försvinna.

Mixa med mixerstav till en grynig tapenade.

Smaka av med salt och peppar.

 

 

2 okt. 2022

Lökmajonnäs

Skalrester och ändbitar av lök tas tillvara i den här goda majonnäsen. Smaklig läsning!

Lökmajonnäs

Skal och ändbitar av 3-4 lökar

2 ½ dl rapsolja

2 äggulor

1 tsk dijonsenap

en nypa salt

en nypa peppar

1 msk vinäger eller citronsaft

 

Lägg lökskal och ändbitar i en kastrull.

Tillsätt oljan och låt sjuda på svag värme i 20 min.

Dra åt sidan och låt oljan svalna helt.

Sila av lök och skal i en finmaskig sil.

Vispa gulor och dijonsenap hårt.

Tillsätt ungefär hälften av lökoljan droppvis tills majonnäsen börjar tjockna.

Häll i vinäger och resten av oljan kan tillsättas lite snabbare nu.

Smaka av med salt och peppar.


 

Gratinerad löksoppa

Idag bjuder jag på en fransk klassiker.
Smaklig läsning!

Gratinerad löksoppa

2 stora lökar
2 msk smör
8 dl grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
2 dl torrt vitt vin
en näve färsk timjan
2 tsk soja
nymald vitpeppar
1 dl riven ost med smak

Ta fram en gjutjärnsgryta.
Skala löken och skär den i tunna skivor.

Fräs löken i smöret tills den blir genomskinlig, men utan att den få färg.
Krydda med lite nymald vitpeppar.
Tillsätt vitlök, buljong, vin, lagerblad och timjan.
Låt det hela sjuda en stund, cirka 20-25 minuter. 
Smaka av med soja och sätt ugnen på grill.
Strö över riven ost och gratinera soppan till vacker färg.


30 sep. 2022

Chokladkaka med inkokta päron

Ett snabbt pling på dörren, sedan ett –”Hoho, är någon hemma?!” följs av kalabalik när hunden försöker välta vår granne i hallen. Med sig har hon en stor korg med nyplockade päron som jag tacksamt tar emot. De är supergoda att äta som de är, men livslängden är ju begränsad tyvärr. Därför kokar jag marmelad på päron och ingefära, kokar in dem med citron och bakar en kaka till fikat. Smaklig läsning!



Chokladkaka med inkokta päron
3 inkokta päron
3 dl socker
2 ägg
3 ½ dl vetmjöl
1 dl cacao
2 tsk bakpulver
1 dl rapsolja
1 ½ dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner.
Tillsätt olja och mjölk, blanda väl.
Smörj en form och täck den med ströbröd.
Häll i smeten och ställ ner päronen.
Baka 35-40 min i nedre delen av ugnen.
Låt svalna och servera med en klick grädde eller som den är.






Inkokta päron med citron
Päron
3 dl socker
3 dl vatten
1 citron, saften

Skala päronen, halvera dem om du vill.
Koka upp socker och vatten, lägg ner päronen.
Låt dem koka ca 25 min tills de är nästa mjuka.
Lägg de varma päronen i rena glasburkar och häll på sockerlagen.
Skruva på locken, låt kallna och förvara sedan svalt.

Tips!
Du kan smaksätta päronen med till exempel kanel, vaniljstång eller stjärnanis.