28 juli 2016

Rabarber- och jordgubbscurd med vanilj - 5-årsjubileum


- fungerar alldeles utmärkt att göra på frysta bär!

300 gr rabarber
100 gr jordgubb
½ vaniljstång
½ + 1 ½ dl socker
½ dl vatten
6 äggulor
1 nypa salt
½ citron, skalet
50 gr smör    
Skölj bär och rabarber och skär i bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vaniljstången, häll över ½ dl socker, rör om och låt stå ca 30 min.
Häll på vattnet och koka upp. Koka tills alla bitar är upplösta och mixa sedan till en slät puré.
Lägg äggulorna i en bunke över vattenbad.
Vispa dem lätt och tillsätt sedan socker, salt och citronskal.
Rör hela tiden till smeten blivit varm, men inte het. Häll i 1 dl bärpuré och fortsätt röra tills curden blivit varm igen. Tillsätt resten av purén i omgångar under omrörning och sluta inte förrän curden är varm och tjock.

Klicka i smöret och rör tills det löst sig, häll upp på burk och njut.

27 juli 2016

Kladdkaka med cocostäcke - 5-årsjubileum


175 g smör
4 ägg
6 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
Toscasmet75 g smör
2 dl strösocker
1 ½ dl vispgrädde
1 dl sirap
200 g kokos
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, vispa ägg och socker poröst.
Blanda alla torra ingredienser med smör och äggsmet.
Bred ut i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 12–15 min.
Blanda alla ingredienserna till toscasmeten i en kastrull. Koka upp smeten under omrörning.

Bred smeten över den nygräddade botten och grädda i ytterligare 10 min. Låt kakan kallna och skär den i bitar

Mjölk- och äggfria muffins med äggfri maräng - 5-årsjubileum




























De här små raringarna kunde alla kompisarna på förskolan äta och med lite extra pynt blev de oemotståndliga!

3 dl vetemjöl
1½ dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
¾ dl flytande mjölk- och sojafritt margarin
2½ dl vatten
1 brk kikärtor, spadet
florsocker
Blanda alla torra ingredienserna och häll sedan i vattnet och margarinet och vispa ihop till en smet.
Grädda i 225ºC i ca 12- 15 min. Använder du små formar går det fortare.
Vispa spadet från en burk kikärter med florsocker tills det får konsistensen av maräng.

Spritsa eller bred ut på muffinsen.

24 juli 2016

Ungersk Gulasch, 6-8 port - 5-års jubileum!


1,5-2 kg högrev i tärningar
3 gula lökar hackade
4 vitlöksklyftor
1 dl paprikapulver
4 msk hel kummin
6 röda paprikor
1 liter köttbuljong
smör, salt, peppar

Bryn lök, vitlök och kummin i en vid kastrull.
Tillsätt strimlad paprika, paprikapulver och buljong.
Bryn köttet i omgångar och lägg ner i kastrullen. Salta och peppra.

Koka upp och låt sedan grytan sjuda 3-4 timmar tills köttet blivit riktigt mört och paprikorna smält ner.

Små blåbärspajer med mascarponekräm, 20 st

200 gr mjukt smör
1 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½–1 dl blåbärssylt
1 pkt mascarpone
2 msk créme fraiche
2 tsk vaniljsocker
1 msk florsocker
1/2 citron, saften
Färska bär

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör smör och socker poröst. 
Blanda resten av ingredienserna och ta i dem. Rör ihop till en deg.
Rulla degen till en längd. Skär i bitar. Rulla till bollar. Lägg dem i småbrödsformar.
Tryck en fördjupning i varje boll och klicka i sylt.


Grädda mitt i ugnen 10–12 min, låt svalna.
Blanda mascarpone, créme fraiche med sockret och citronsaften. Bred ut över de avsvalnade pajerna och dekorera med färska bär. Pajerna går fint att frysa!

Ugnsbakad gös, portionsantalet beror ju på storleken... -5-års jubileum!



1 hel gös – be att få den urtagen i affären om du inte fiskat själv
1 citron
smör
massor av hackad dill
salt, vitpeppar
Skölj ur fisken och skär några snitt på varje sida.

Fyll den sedan med massor av hackad dill och rejält med smör.
Lägg den på en bädd av citron i en smord form.
Baka fisken i ugnen på 180 grader ca 30 minuter, eller tills den släpper från benet.
Servera med nykokt färsk potatis och en kall sås.

23 juli 2016

Hirams Värmlandstårta - 5-års jubileum!


- Utställningen på Grafikens Hus om Hiram, Märit Huldt, var ett litet guldkorn under vår tid där.

5-6 port – strålande att frysa ner och dessutom glutenfri!
3 ägg
11/2 + 1 dl strösocker
35 gram hackade hasselnötter
2 msk kakao
½ dl vispgrädde
100 gr smör

Dela äggen och vispa vitorna med 1,5 dl socker till ett hårt skum.
Vänd ner nötter och kakao.
Smörj två plåtar och pudra dem med mjöl. Bred ut marängsmeten i två tallriksstora cirklar på varsin plåt. Grädda i 150 grader 30-35 min, sänk värmen mot slutet.
Lossa bottnarna medan de är varma.

Vispa ihop gulorna med socker och grädde. Värm försiktigt i vattenbad under vispning tills blandningen tjocknar. Låt svalna och vispa sedan i smöret klickvis.

Lägg ihop bottnarna med smörkräm emellan och ovanpå. Garnera med flagad mandel eller vad du har hemma.