5 aug. 2019

Skördetid - Päronmarmelad med ingefära och rosmarin


5 medelstora päron av fast sort
500 gr syltsocker
1 msk citronsaft
1 msk hackad ingefära
några små kvistar rosmarin

Skala och skär päronen i bitar ca 2 x 2 cm.
Lägg i en kastrull tillsammans med socker, ingefära och citronsaft.
Koka 10 min och tillsätt rosmarinen de sista 2-3 min.
Häll upp på väl rengjorda burkar.

Jag älskar den här marmeladen tillsammans med lite smakrikare ostar och några tunna skivor av ett ljust bröd. Prova gärna att baka Elsas Ljusa - receptet hittar du här!

Skördetid - Inlagd zucchini med citrontimjan


3-4 mindre zucchinis
2-3 vitlöksklyftor
salt och peppar
citrontimjan
ca 2 dl neutral olja
ev. citronskal

Skiva zucchinin och vitlöken.
Häll 2 msk av oljan i en stekpanna och stek dem gyllene.
Lägg i några kvistar citrontimjan, vänd runt och smaka av med salt och peppar.
Lägg över i en väl rengjord glasburk, skrapa ur all den goda oljan som är kvar och toppa sedan upp burken med kall olja så det täcker.
Ställ kallt när burken svalnat.

Tips!
Citrontimjan kan du byta ut mot rosmarin, vanlig timjan eller oregano. Lite tunt skivat citronskal ger extra smak, men se till att du inte får med något av det vita, beska innanmätet.

4 aug. 2019

Skördetid - "Soltorkade tomater"



1 kg tomater
1 nypa salt
10 vitlöksklyftor
2-3 dl olja
timjan
oregano

Skär tomaterna i halvor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 125 grader.
Strössla över salt och ställ in plåten längst ner och låt luckan stå på glänt.
Låt tomaterna stå ca 3-4 timmar, små tomater blir klara fortare än stora så kolla av med jämna mellanrum.
När tomaterna är torra ska de svalna och sedan läggas i en väl rengjord burk.
Skala vitlökarna, skär dem i skivor och lägg ner i burken.
Stick ner några kvistar timjan och oregano.
Slå på olja så det täcker, sätt på locket och förvara i kylskåp.

Skördetid i Skafferiet - Sallad ”Puttanesca”, 2-4 port



 ¾ dl olivolja
10-15 kaprisbär
1 nypa chiliflakes
1 vitlöksklyfta, finriven
1 ansjovisfilé
färska tomater
1 liten röd lök
1 dl hackad persilja
oliver
salt och peppar

Ta upp kaprisen ur burken och låt dem rinna av.
Häll oljan i en stekpanna. Riv vitlöken och lägg i ansjovisfilén.
Lägg i kaprisbären och stek dem tills de blir gyllene runt om.
Skiva tomaterna och röd löken. Lägg upp på ett fat och strö över persiljan.
Häll över kaprisbären och den varma oljan. Blanda försiktigt och smaka sedan av med salt och peppar.

26 juli 2019

Zucchini, squash eller courgette?!



Kärt barn har många namn... Zucchini och squash går även under namnet courgette (franska) eller det mer svensk-klingade minipumpa. Oavsett vilket namn är den oerhört användbar och dessutom en riktig ”superfood”. Den innehåller bland annat kalium, karoten samt Vitamin A och C. Dessutom innehåller den väldigt få kalorier. Zucchini är helt enkelt en omogen pumpafrukt som ska kännas fast när du köper den. Se till att den inte har några fläckar på sig och är fast och fräsch.

Var dags gröna mat - Ugnsbakad zucchini med örter, ost och citron, 4 pers



4 små zucchinis
1 pkt fetaost eller annan smakrik ost, t.ex chèvre eller vitost
2 msk + 2 msk olivolja
1 citron, skal och saft
1 dl hackade färska örter som basilika och persilja
salt
peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Snitta zucchinin med 1 cm mellanrum nästan ända till botten.
Lyft försiktigt över i ugnsfast form.
Pensla med 2 msk olivolja, riv över citronskal och strö över lite salt och peppar.
Baka ca 20 min.
Mosa fetaosten med örterna, 2 msk olja och saften från en halv citron.
Ta ut zucchini och lägg på ost- och örtröran.

Tips!
Det går finfint att snitta zucchini, rulla in i aluminiumfolie och lägga på grillen istället för i ugnen!

17 juli 2019

Elsas Klassiker - Rhode Island dressing


Klassisk Rhode Island dressing
2 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 msk tomatpuré
1 msk sherry
5 droppar tabasco
vitpeppar
salt

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Vill du ha en magrare variant kan du byta ut en del av majonnäsen mot Crème Fraiche. Jag tycker inte att det blir lika gott och tar hellre lite mindre dressing, men smaken är ju som bekant delad så prova dig fram.