5 aug. 2019
Skördetid - Päronmarmelad med ingefära och rosmarin
5 medelstora päron av fast sort
500 gr syltsocker
1 msk citronsaft
1 msk hackad ingefära
några små kvistar rosmarin
Skala och skär päronen i bitar ca 2 x 2 cm.
Lägg i en kastrull tillsammans med socker, ingefära och citronsaft.
Koka 10 min och tillsätt rosmarinen de sista 2-3 min.
Häll upp på väl rengjorda burkar.
Jag älskar den här marmeladen tillsammans med lite smakrikare ostar och några tunna skivor av ett ljust bröd. Prova gärna att baka Elsas Ljusa - receptet hittar du här!
Etiketter:
Elsas Älsklingar,
Skördetid,
Tillbehör
Skördetid - Inlagd zucchini med citrontimjan
3-4 mindre zucchinis
2-3 vitlöksklyftor
salt och peppar
citrontimjan
ca 2 dl neutral olja
ev. citronskal
Skiva zucchinin och vitlöken.
Häll 2 msk av oljan i en stekpanna och stek dem gyllene.
Lägg i några kvistar citrontimjan, vänd runt och smaka av med salt och peppar.
Lägg över i en väl rengjord glasburk, skrapa ur all den goda oljan som är kvar och toppa sedan upp burken med kall olja så det täcker.
Ställ kallt när burken svalnat.
Tips!
Citrontimjan kan du byta ut mot rosmarin, vanlig timjan eller oregano. Lite tunt skivat citronskal ger extra smak, men se till att du inte får med något av det vita, beska innanmätet.
Etiketter:
Elsas gröna,
Skördetid,
Tillbehör,
Vegetariskt
4 aug. 2019
Skördetid - "Soltorkade tomater"
1 kg tomater
1 nypa salt
10 vitlöksklyftor
2-3 dl olja
timjan
oregano
Skär tomaterna i halvor och lägg på en plåt
med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 125 grader.
Strössla över salt och ställ in plåten längst
ner och låt luckan stå på glänt.
Låt tomaterna stå ca 3-4 timmar, små tomater
blir klara fortare än stora så kolla av med jämna mellanrum.
När tomaterna är torra ska de svalna och sedan
läggas i en väl rengjord burk.
Skala vitlökarna, skär dem i skivor och lägg
ner i burken.
Stick ner några kvistar timjan och oregano.
Slå på olja så det täcker, sätt på locket och
förvara i kylskåp.
Etiketter:
Elsas gröna,
Skördetid,
Var dags mat,
Vegetariskt
Skördetid i Skafferiet - Sallad ”Puttanesca”, 2-4 port
10-15 kaprisbär
1 nypa chiliflakes
1 vitlöksklyfta, finriven
1 ansjovisfilé
färska tomater
1 liten röd lök
1 dl hackad persilja
oliver
salt och peppar
Ta upp kaprisen ur burken och låt dem rinna
av.
Häll oljan i en stekpanna. Riv vitlöken och
lägg i ansjovisfilén.
Lägg i kaprisbären och stek dem tills de blir
gyllene runt om.
Skiva tomaterna och röd löken. Lägg upp på ett
fat och strö över persiljan.
Häll över kaprisbären och den varma oljan.
Blanda försiktigt och smaka sedan av med salt och peppar.
Etiketter:
Elsas gröna,
Skördetid,
Var dags mat,
Vegetariskt
26 juli 2019
Zucchini, squash eller courgette?!
Kärt barn har många namn... Zucchini och squash
går även under namnet courgette (franska) eller det mer svensk-klingade
minipumpa. Oavsett vilket namn är den oerhört användbar och dessutom en riktig
”superfood”. Den innehåller bland annat kalium, karoten samt Vitamin A och C.
Dessutom innehåller den väldigt få kalorier. Zucchini är helt enkelt en omogen
pumpafrukt som ska kännas fast när du köper den. Se till att den inte har några
fläckar på sig och är fast och fräsch.
Var dags gröna mat - Ugnsbakad zucchini med örter, ost och citron, 4 pers
4
små zucchinis
1
pkt fetaost eller annan smakrik ost, t.ex chèvre eller vitost
2
msk + 2 msk olivolja
1
citron, skal och saft
1
dl hackade färska örter som basilika och persilja
salt
peppar
Sätt
ugnen på 200 grader.
Snitta
zucchinin med 1 cm mellanrum nästan ända till botten.
Lyft
försiktigt över i ugnsfast form.
Pensla
med 2 msk olivolja, riv över citronskal och strö över lite salt och peppar.
Baka
ca 20 min.
Mosa
fetaosten med örterna, 2 msk olja och saften från en halv citron.
Ta
ut zucchini och lägg på ost- och örtröran.
Tips!
Det går finfint att
snitta zucchini, rulla in i aluminiumfolie och lägga på grillen istället för i
ugnen!
17 juli 2019
Elsas Klassiker - Rhode Island dressing
Klassisk Rhode Island dressing
2 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 msk tomatpuré
1 msk sherry
5 droppar tabasco
vitpeppar
salt
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt
och peppar.
Vill du ha en magrare variant kan du byta ut
en del av majonnäsen mot Crème Fraiche. Jag tycker inte att det blir lika gott
och tar hellre lite mindre dressing, men smaken är ju som bekant delad så prova
dig fram.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)