14 sep. 2019

Lingondricka



1 L lingon
en liten bit citronskal
½ L vatten
2-3 dl socker
Häll lingon, citronskal och vatten i en kastrull.
Koka upp och låt koka rejält 6-7 minuter. Skumma löpande.
Ta av från plattan och mosa lingonen en del. Lägg på ett lock och låt stå ett par timmar.
Häll allt i en silduk och låt rinna av 30 minuter.
Rör i 2-3 dl socker. 2 dl ger syrlig saft, 3 dl ger lagom söt saft.
Häll upp på väl rengjorda flaskor.

Tips!
Perfekt att fylla små PET-flaskor till två tredjedelar och sen frysa in.


Färsbiff med gräddkokta kantareller och grönkål, 4 port



600 gr viltfärs eller nötfärs
Salt och peppar
Kantareller
1 medelstor röd lök, skivad
Grönkål, ett par nävar hackad
2 dl grädde
Smör till stekning

Dela färsen i 4 delar och forma till biffar.
Lägg den rensade svampen i en stekpanna och stek bort vätskan.
När pannan börjar bli torr tillsätter du den skivade löken och en rejäl klick smör.
När löken börjar bli genomskinlig tillsätts grönkålen som får smälta ner.
Häll i grädden och smaka av med salt och peppar.
Låt svampen stå och puttra ett par minuter medan du steker biffarna ca 4-5 min/sida beroende på tjocklek. Salta och peppra under stekningen.
Servera tillsammans med rostade rotfrukter.

3 sep. 2019

Var dags gröna mat - Bulgur med blomkål, päron och curry, 4 port



4 dl färdigkokt bulgur
1 medelstor zucchini
1 gul lök
1 päron, men äpple går lika bra
1 msk sweet chilisås
1 tsk curry

Tärna zucchini, lök och päron.
Blanda med kokt bulgur och sweet chili.
Smaka av med curry och eventuellt salt och peppar.

Var dags gröna mat - Blomkål på två vis med örtströssel, 2-3 port




1 kg blomkål
5 dl grönsaksbuljong
3 msk olja
1 skiva gammalt bröd
1 -2 tsk finhackad vitlök
2 msk hackad persilja
salt och peppar

Skär blomkålen i skivor och lägg i en kastrull.
Slå över buljongen och koka kålen mjuk, ca 15 min.
Riv under tiden brödet och stek tillsammans med vitlök och persilja tills det blir gyllene och frasigt. Doften är underbar!
Lyft försiktigt upp mittbitarna av kålen och lägg åt sidan.
Slå av buljongen i en kanna och mixa småbitarna av kålen till en puré.
Späd med buljong, och gärna grädde, för önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.
Stek mittbitarna i olja tills de fått rejält med färg, salta och peppra.
Lägg puré i botten av tallrikarna, lägg på en skiva blomkål och toppa med örtströsslet.

Tips!
Tre- eller fyrdubbla örtströsslet men ha i ett paket finhackad bacon när du steker. Koka gärna ett extra huvud med blomkål. Mixa kålen med återstående grönsaksbuljong, klicka i smör och en skvätt grädde och mixa till en slät soppa.
Toppa hela härligheten med valfri variant på örtströssel.



Härliga höst - Blåbärspaj med syrlig fyllning, 6-8 port



Söt paj deg – ett bra recept hittar du här!
Fyllning
1 äggvita
5 äggulor
1 brk sötad kondenserad mjölk
1 citron, saft och skal

Sätt ugnen på 200 grader.
Klä en pajform, 20-24 cm, med pajdeg.
Nagga degen och förgrädda skalet 10-15 min.
Vispa upp äggvitan och pensla i det ännu varma skalet.
Sänk ugnen till 150 grader.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen.
Häll i det ännu varma skalet.
Grädda 10-12 min, låt svalna.
Toppa upp med rejäla mängder blåbär eller andra bär.
Servera med vaniljglass.

Var dags gröna mat - Rostad palsternacka och potatis med rosmarin och vitlök



Potatis, palsternacka eller andra rotfrukter
Några kvistar rosmarin
Vitlök efter tycke och smak
Olja
Salt och peppar

Sätt ugnen på 190 grader.
Skiva/dela potatis, palsternacka och vitlök.
Fördela jämnt på en plåt tillsammans med rosmarinen.
Ringla över olja, salta och peppra.
Blanda runt och rosta sedan i ugnen ca 30 min.

23 aug. 2019

Var dags mat – Asiatisk färs med jordnötter och nudlar, 4 port




600 gr fläskfärs
1 dl jordnötter, hackade
2 msk neutral olja
3 stjärnanis
2-3 vitlöksklyftor, rivna
1 msk hackad ingefära
1 msk fisksås
1 msk soja
1-2 tsk sesamolja
1 nypa chiliflakes
1 dl koriander, mynta och persilja, hackad

Häll oljan i en stekpanna tillsammans med ingefära, vitlök och stjärnanis.
Stek några minuter och tillsätt sedan färsen i omgångar, rör om så den delar sig.
Häll i fisksås och soja. Tillsätt den mindre mängden sesamolja och smaka sedan av för att eventuellt ha i mer. Strö över chiliflakes, jordnötter och de hackade örterna precis innan servering.