15 jan. 2020

Ni vet väl att vi gärna åtar oss små och stora cateringuppdrag?


13 jan. 2020

Elsas Vintermat - Albondigas på januarivis, 4 port


ca 600 gr färs
1-2 grillade paprikor på burk
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
olja/smör
2 dl hackade tomater
4 msk färskost, vitost, fetaost eller chèvre
salt och peppar
1 msk kalvfond
vatten
oregano

Skär paprikor och lök i lite mindre bitar.
Lägg i en mixer tillsammans med vitlöken och lite olja.
Mixa snabbt till en grov massa.
Ta upp och blanda med färsen, salta och peppra.
Forma till köttbullar och stek dem runt om.
Lägg ner tomaterna, slå i fonden och slå på vatten.
Låt puttra ca 10 min.
Strö över färsk eller torkad oregano.

7 jan. 2020

Elsas Vintermat - Martins saffransdoftande fiskgryta, 6 port

400 gr lax
400 gr vit fisk
1 gul lök
1 röd paprika
2 morötter
½ chili
1 palsternacka
en bit rotselleri
1 vitlöksklyfta
1-2 stjärnanis
1 pkt saffran
franska örter
2 brk krossade tomater
½ pressad apelsin
vatten
2 msk fiskfond
1/2 dl vin
5 dl vatten
Salt och peppar

Skala och skär alla grönsaker i oregelbunda bitar.
Fräs grönsaker och rotfrukter i olivolja tillsammans med saffran och franska örter.
Tillsätt krossade tomater, pressad apelsin, fiskfond, vin och vatten. Salta och peppra.
Koka upp och låt sjuda tills grönsaker och rotfrukter är färdiga men fortfarande är ”al dente”.

Skär under tiden upp fisken i lika stora bitar – då får de samma tillagningstid.
Lägg fisken i grytan och koka 3-5 minuter beroende på fisksort och storlek.
Lägg upp i portionsskålar eller ställ fram hela grytan på bordet.
Har du några kokta potatisar kvar från tidigare måltid passar det alldeles utmärkt att låta dem koka med några minuter och förstärka grytan.
Servera med aioli och bröd.

6 jan. 2020

Elsas Vintermat - Halstrad lax med Piccalilly och äggröra, 2 port



125 g gravad lax
4 ägg
1/2 dl grädde
en rejäl klick smör
Salt och peppar
Blandade salladsblad
1 röd lök
1 msk Piccalilly
1 msk olja

Fördela salladsblad på två tallrikar.
Blanda olja och Piccalilly till en tjock sås.
Knäck äggen i en skål och blanda med grädden.
Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna och häll i äggblandningen.
Rör runt i äggen tills allt har stelnat och blivit en härlig röra.
Strimla laxen och lägg i en annan stekpanna utan fett.
Halstra laxen ca 30 sek på varje sida, fördela sedan över salladen och ringla över dressingen. Skeda upp äggröra på sidan.

5 jan. 2020

Elsas Vintermat - Krämig grönsakssoppa med doft av körvel, 4 port


30 gr smör
1 gul lök, skivad
2 vitlöksklyftor, skivad
2 selleristjälkar, skivade
1 liten purjolök
1 potatis, tärnad
6 dl kycklingbuljong
40 gr färsk körvel
1 dl grädde
salt och peppar

Smält smöret i en kastrull. Lägg i lök, vitlök, purjo och selleri. Låt dem svettas i ca 10 min.  Slå över buljongen och tillsätt potatisen. Koka ca 10 min tills potatisen blir riktigt mjuk. Dra åt sidan och låt svalna lite grann.  Tillsätt körveln och mixa sedan soppan slät.
Ställ tillbaka på spisen, koka upp och tillsätt grädden.
Smaka av med salt och peppar.

3 jan. 2020

Elsas Vintermat - Fänkålssallad med apelsin



1 fänkålshuvud
1 apelsin
2 msk olivolja
1 msk vinäger
Salt och peppar

Skiva fänkålen tunt och lägg upp på ett fat.
Skär bort skalen från apelsinen.
Skiva den sedan och lägg ovanpå fänkålen.
Blanda olja och vinäger och häll över salladen.
Salta och peppra efter smak.
Passar utmärkt till fisk.