28 aug. 2022

Äppeltzatziki

Det är ett riktigt bra år för äpplen men risken är att man står med alldeles för många. Då gäller det att vara påhittig. Skiva äpple och lägg på en ostmacka, riv ner i bröddegen eller i en tzatziki som är dagens tips!



Äppeltzatziki

4 medelstora äpplen
1-2 vitlöksklyftor pressade
1 msk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
3 dl tjock yoghurt
Salt och peppar

Riv äpplena grov och lägg dem i ett durkslag för att rinna av – ta tillvara på saften!
Blanda ihop övriga ingredienser, tillsätt äppelrivet och smaka av med salt och peppar.
I kväll äter vi tzatzikin med lammfärsbiffar och tomatsallad.

22 aug. 2022

Panerad halloumi med rödbetsrelish och krämig grönkålssallad

 

I slutet av juli vann jag en liten, men väldigt viktig seger. Svärmor, som tillbringar hela somrarna på Gotland, kom på ett oväntat besök en dag när trädgården visade sig från sin allra bästa sida. –”NU förstår jag varför Gotland inte är ett alternativ. Här är ju underbart!”

Det fick mig så klart att nästan spricka av stolthet och det var en rejäl bukett blommor som följde med svärmor hem. Så här i skördetid tänker jag på hur lyckligt lottad jag är som har min trädgård som sommarställe med bad och natur bara några minuter bort. Det är väl ändå ”hemester” i ordets rätta bemärkelse?

Dagens skörd bestod av rödbetor som blev till en härligt sötsyrlig relish och serverades tillsammans med krämig kålsallad och halloumi i nybakad baguette.


 

 

Panerad halloumi med rödbetsrelish och krämig grönkålssallad

1 pkt halloumi

2 ägg

ca ½ dl vetemjöl

panko – asiatisk ströbröd

olja till stekning

 

Vispa upp äggen i en djup tallrik.

Skär halloumin i cm-tjocka skivor.

Vänd skivorna i vetemjölet, skaka av överflödet.

Vänd sedan skivorna i ägget och sedan i ströbrödet.

Häll rejält med olja i en stekpanna med hög kant.

Stekt ostskivorna till gyllene färg på båda sidor.

Lägg upp på grillat bröd tillsammans med relish och kålsallad.

 


Rödbetsrelish

1 ½ dl vatten

2 medelstora rödbetor

1 gul lök

2 stjärnanis

1 tsk gula senapsfrön

1 dl socker

1 dl balsamvinäger

 

Grovriv betorna och skiva löken tunt.

Lägg alla ingredienser i en kastrull med 1 ½ dl vatten.

Koka upp, sätt på locket och låt sjuda ca 20 min under omrörning.

Relishen är klar när allt vatten kokat in.

 


 

Krämig grönkålssallad med dill

Strimlad grönkål

1 dl majonnäs

1 tsk dijonsenap

2 msk hackad dill

salt och peppar

 

Blanda majonnäs med senap och dill till en krämig dressing.

Lägg den strimlade kålen i en bunke, blanda med dressingen.

Smaka av med salt och pe

14 aug. 2022

Brownie med italiensk maräng

Jag ska erkänna att desserter och bakverk inte är min största passion, till mina barns stora besvikelse. Desto gladare blir de när jag väl får lust att baka och veckans recept fick högsta poäng. Brownien blev riktigt maffig och skulle passa precis lika bra med en klick vispad grädde och lite färska bär, men det var maräng som stod högst upp på önskelistan den här gången. Smaklig läsning!

 

Brownie med italiensk maräng

150 gr digestivekex

75 gr smör

 

200 gr mörk choklad

150 gr smör

1 msk kakao

1 ½ dl strösocker

3 ägg

1 ½ dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 dl kokande vatten

 

Sätt ugnen på 180 grader.

Smält 75 gr smör.

Mixa kexen till ett smul och blanda med det smälta smöret

Tryck ut jämnt i botten av en form med avtagbar kant.

Baka bottnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

 

Sätt ugnen på 160 grader.

Smält smör och choklad i ett vattenbad.

Låt svalna lite grann.

Blanda ner socker och kakao.

Tillsätt äggen ett taget under omrörning.

Sikta ner mjölet och vänd ner det i smeten.

Till kokande vatten och bland till en blank smet.

Slå smeten i det förbakade pajskalet.

Baka ca 20 minuter, kakan ska vara lite kladdig i mitten.

Låt svalna. Spritsa eller klicka ut maräng och bränn med brännare.


 

 

Italiensk maräng

3 äggvitor

1 ¾ dl strösocker

Blanda ihop vitor och socker i en skål.

Placera över vattenbad och rör med en visp tills sockret löst sig helt.

Ta bort från spisen och vispa med elvisp tills du får en fast maräng.


 

 

 

11 aug. 2022

Marinerad fläskytterfilé på spett, 4 port

 

Inspirerad av mellanösterns många goda smaker svängde jag ihop den här marinaden till grillköttet. Medan vi åt kräftor och väntade på att grillen skulle bli varm fuskade jag lite och körde spetten så gott som klara i ugnen. Sedan vände vi dem på grillen lite snabbt för vacker färg ,och den goda grillade smaken så klart, och lät sedan grillen hålla värmen uppe på verandan.

 


Marinerad fläskytterfilé på spett, 4 port

600 gr fläskytterfilé
1 dl turkisk yoghurt
2 msk tomatpuré
1 lime, saften
3 vitlöksklyftor, rivna
½ dl mild olja
1 tsk chiliflakes
2 tsk torkad timjan

2 tsk torkad oregano
½ msk spiskummin
salt och peppar

grillspett

grönsaker

 

Skär köttet i bitar, ca 3x3 cm, och lägg dem i en 3 L plastpåse.

Blanda ihop övriga ingredienser och häll ner marinaden i påsen.

Lägg in i kylen över natten, eller minst 3 timmar.

Lägg grillspetten i blöt. Sätt ugnen på 180 grader.

Fiska upp köttbitarna ur påsen och trä upp på spetten tillsammans med grönsaker som lök och paprika till exempel.

Lägg in spetten i ugnen ca 15 min, lägg dem sedan på grillen ett par minuter på varje sida.

Servera med bulgursallad och min goda tomatsalsa.

 

Tips!

Det går precis lika bra att marinera kyckling och laga till på samma vis.



 

31 juli 2022

Smörstekt röding med kantareller, 4 port

Jag anser mig att vara en person som inte är girig, men när jag kommer ut i svampskogen blir jag som förbytt. Minsta lilla kantarell ska ner i korgen för tänk om jag låter den stå och någon annan kommer om ett par dagar och får plocka en fullstor svamp för att jag lät den stå? På min senaste runda i skogen blev det både stort och smått i korgen, men framför allt en riktigt god middag. Smaklig läsning!

 


Smörstekt röding med kantareller, 4 port
4 rödingfiléer, ca 600 gr totalt
färska kantareller
1 medelstor shalottenlök, hackad
smör
salt och peppar

Stek kantarellerna först utan smör så att de tappar en del vätska.
Häll av vätska ifall det är mycket.
Klicka i smör och lägg i löken.
Smaka av med salt och peppar.
Stek tills svampen fått färg, ställ åt sidan.
Stek rödingfiléerna i smör ett par minuter på varje sida.
Salta och peppra. Servera med nykokt potatis.

 


Mer gott med kantareller!

·      Gör en paj med kantareller och chèvre. Den salta osten gifter sig klockrent med svampen. En favorit.

·      Risotto med kantareller, och kanske lite blekselleri, passar till fågel, fisk och kött ifall du inte bara vill njuta av den som den är.

·      Fräs kantareller tillsammans med gårdagens kokta potatis och lite mild lök till en varm potatissallad.




22 juli 2022

Min goda morotssås, 4 port




500 gr morot
2 gula lökar
2-3 stora klyftor vitlök
1 brk krossad tomat
3 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
ca 1 msk neutral olja att steka i
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
salt och peppar
ev. nypa socker
Skala morötter, lök och vitlök.
Skär i bitar och lägg i en matberedare.
Mixa tills du har bitar av morot och lök som är ca 3x3 mm.
Häll olja i en kastrull och fräs morot, lök och vitlök 3-4 min.
Tillsätt torkad oregano, buljongtärning, vatten och krossade tomater.
Koka ca 10 min och häll sedan ner tomatpuré och smaka av med salt och peppar.
Eventuellt behövs en nypa socker eller två beroende på de krossade tomaternas syra.
Låt småputtra minst 30 min, gärna längre.
Såsen blir ännu godare om du låter den stå och mogna i kylskåpet över natten.
Servera med nykokt färsk pasta, gärna tagliatelle, och en god ost att riva över. Jag alternerar mellan feta, mozzarella och parmesan - man får ta det man har hemma helt enkelt.



8 juli 2022

Sockerärtor - så här sparar du dem på bästa sätt, eller äter upp dem med en god vitlökscrème

Nu skördar jag flera deciliter sockerärtor varje dag. Ju mer man skördar desto större blir skörden för både luktärtor och ätbara ärtor. 
De vi inte äter upp på en gång förväller jag och styckfryser inför vintern. En knapp minut i kokande vatten och sedan direkt ner i ett iskallt vattenbad. 
Sedan lyfter jag över dem på en handduk för att torka upp innan jag lägger dem på en bricka i frysen. Efter ett par timmar flyttar jag dem till påsar och lägger tillbaka dem i frysen. 



Vill du frossa istället för att spara till senare är den här vitlökscrèmen en höjdare tillsammans med de lite söta ärtorna. 
Smaklig läsning!

Sockerärtor med vitlökscrème
250 gr sockerärtor
1,5 dl yoghurt
1 citron – saft och skal
0,5 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
1 vitlöksklyfta, finriven
2 msk olja
1 msk finhackad mynta

Blanda yoghurten med vinäger, finriven vitlök, en nypa salt och peppar.
Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda ner hälften i yoghurten.
Ställ dressingen åt sidan.

Strimla sockerärtorna fint och lägg i en skål tillsammans med resten av citronens skal och saft. 
Häll på oljan och strö över myntan. 
Blanda och låt stå ca 10 min.
Lägg ärtorna på ett fat och ringla dressingen runt om.
Ät tillsammans med ett nybakat bröd och något gott från grillen.