31 maj 2023

Utflykter och diverse läger kräver matsäck av olika slag. Idag bjuder jag på två goda röror, en med ost- och skinka och en med kyckling. Perfekt att lägga i en baguette, på en rostad macka, i en bakad potatis eller varför inte toppa en sallad med.
Smaklig läsning!

Ost- och skinkröra, 2 port
100 gr rökt skinka
100 gr riven ost
majonnäs
½ röd lök, finhackad
1 tsk paprikapulver
salt och peppar
persilja

Strimla skinkan och blanda med den rivna osten.
Tillsätt hackad lök och paprikapulver.
Bind ihop med majonnäs.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg i hackad persilja efter tycke och smak.

 
Kycklingröra med misomajonnäs, 2 port
200 gr kycklingkött
1 dl majonnäs
1 tsk soja

2 tsk misopasta
1 liten gul lök, finhackad
1 msk hackad gräslök
”hot sauce” - , t.ex tabasco
salt och peppar

Tärna kycklingköttet och blanda sedan alla ingredienser utom hot sauce och kryddor.
Blanda ordentligt och smaka sedan av med salt, peppar och några droppar tabasco eller liknande.

25 maj 2023

Krämig pasta med räkor, sparris, dill och citron, 2 port

På senare år har jag fått dille på dill. Möjligen hänger det samman med att jag blivit riktigt bra på att odla den själv, - och tidigt på säsongen. Redan i februari pep jag ut i växthuset och strödde ut en påse dill, krafsade över lite jord och slängde på ett par spadar snö. Sen har den fått sköta sig själv förutom lite stödvattning när den väl tittade upp. Redan i slutet av april kunde jag börja nalla av plantorna och nu går jag ut och klipper rejäla knippen. Doften av dill gör mig hungrig och jag hoppas att veckans recept gör det samma för dig. Smaklig läsning!



Krämig pasta med räkor, sparris, dill och citron, 2 port
200 gr färsk pasta
200 gr skalade räkor
3 dl grädde
½ citron, saften
1 msk fiskfond
1 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
salt och peppar
6-8 stjälkar grön sparris

Häll grädde, citron och fiskfond i en kastrull.
Koka upp och låt koka ca 10 min tills den börjar tjockna.
Skär sparrisen i tunna skivor, spara några knoppar till dekoration.
Koka upp vatten till pastan.
Lägg i pastan och sparrisen, koka tills pastan är klar.
När den är klar häller du 1 dl av pastavattnet i såsen.
Låt såsen koka upp, dra den åt sidan och ha i örterna.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda pastan med såsen.
Lägg upp på tallrikar, strö över räkorna.
Dekorera med färsk dill och sparrisknoppar.




Så här förvarar du sparris:
Skär av 2-3 cm nedertill på sparrisen.
Ställ dem i ett högt glas/vas med vatten inne i kylskåpet.
Byt vattnet varje dag.

#elsasskafferi #smakligläsning #kökströst #sparris #dill #citron #räkor #pasta
#sommarmat #matlagning #matinspo #mattips #njutavlivet #enkelmat #enkeltrecept #pastainspo #recept #snabbmat #snabbmiddag #follow4follow #likeforlike

23 maj 2023

Räkröra med äpple och vitlök, 4 port



4 dl skalade räkor
2 msk crème fraiche
2 msk majonnäs
2-3 vitlöksklyftor, hackade (jag använder solovitlök)
1 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
1 äpple i små bitar
1 tsk paprikapulver
Salt och peppar

Blanda alla ingredienser till en ganska fast röra. 
Ställ kallt fram till servering.



18 maj 2023

Kycklingbullar med cocoscurry, grillad citron och vitlöksolja, 6 port

Kompisar på besök i helgen och då stod det asiatiskt på önskelistan. Kycklingfärs är en ny favorit. Som med all annan kyckling är den så oerhört lätt att smaksätta och variationerna känns oändliga. I veckan recept har den fått sällskap av gul och röd curry samt grillad citron och vitlöksolja.

Smaklig läsning!

Kycklingbullar med cocoscurry, grillad citron och vitlöksolja, 6 port
1 kg kycklingfärs
2 msk gul curry
1 gul lök
1 msk soja
2 msk hackad gräslök
1 tsk salt
svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Riv eller finhacka löken, lägg i en bunke.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.
Forma ca 24 ganska stora bullar med blöta händer och fördela jämnt på plåten.
Baka bullarna ca 15 minuter. Skär ett snitt i en för att kolla att de klara.
Blanda bullarna med cocoscurryn.
Servera med nykokt ris, grillad citron och några droppar vitlöksolja.



Cocoscurry
1 msk röd currypasta
1 msk rapsolja
1 msk finhackad ingefära
2 brk cocosmjölk
3 msk soja eller fisksås
2 mini zucchini

Fräs curry och ingefära i oljan någon minut.
Tillsätt cocosmjölk och soja, koka upp.
Skär zucchinin i bitar och lägg ner i den kokande såsen.



Rostad vitlöksolja
3-4 klyftor vitlök
5 msk olja
chiliflakes

Hacka vitlöken fint.
Häll oljan i en panna, tillsätt vitlöken och stek den i oljan tills den börjar få färg och blir lite krispig. Tillsätt valfri mängd chiliflakes.
Ställ åt sidan och låt svalna.

Grillad citron, gott till det mesta!
Skär en citron i cm-tjocka skivor.
Lägg på grillen och låt dem få rejält med färg på båda sidorna.

#elsasskafferi #kökströst #smakligläsning #kycklingfärs #gulcurry #rödcurry #vitlöksolja #ingefära #cocosmjölk #cocoscurry #citron #grilladcitron #zucchini



30 apr. 2023

Tonkatsu med krämig kålsallad, 4 port

Nu avlöser långhelgerna varandra på löpande band känns det som. Härligt med en extra ledig dag och lite extra tid att lägga på maten kanske. I dag bjuder jag på ett favoritrecept, - krispiga japanska schnitzlar som ska skäras i strimlor och doppas i den goda såsen. Nykokt ris och den krämiga kålsalladen hör också till. Smaklig läsning!



Tonkatsu – krispig japansk schnitzel, 4 port
600 gr fläskytterfilé
2 ägg
1 dl vetemjöl
2 dl panko, asiatiskt ströbröd
olja till stekning

Skiva köttet i 8 lika stora bitar.
Banka schnitzlar med plätteringsjärn.
(Eller köp färdiga schnitzlar ifall du har on om tid och aggressioner att ta ut.)
Vispa upp äggen i en djup tallrik.
Häll mjöl och panko på varsin tallrik.
Vänd schnitzlarna först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko.
Stek i rejält med olja tills schnitzlarna blir fint gyllene och genomstekta.
Servera med nykokt ris och tonkatsusåsen.


Tonkatsusås
1 dl ketchup
2 msk worcestershiresås
2 msk japansk soja
2 tsk socker
Blanda alla ingredienser och ställ kallt fram till servering.


Krämig kålsallad med soja & sesam
Vitkål
1 dl majonnäs
2 msk japansk soja
3 tsk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön
1 nypa socker

Strimla vitkålen riktigt fint med mandolin eller osthyvel.
Blanda samman övriga ingredienser och rör ner kålen lite i taget tills du har en krämig sallad.
Strö gärna lite extra sesamfrö på toppen.







27 apr. 2023

Lax med citron och rosépeppar

I dag skickar jag en hälsning inifrån mitt växthus. Vårvinterns alla sådder har satt full fart och det lyser grönt, grönt, grönt vart jag än vänder mig. Så härligt med all klorofyll! Mellan varven måste jag ju äta också, helst tillsammans med vänner och familj, så det gäller att göra det enkelt för sig. Kalla såser är perfekta att förbereda, en lax bakad i ugnen sköter sig mer eller mindre själv. Lite potatis och grönsaker till det så är saken BIFF. Smaklig läsning!


Citron- och rosépepparlax
1 bit hel lax (1,5 kg)
Salt
Peppar
Rosépeppar
Citronskivor
Sätt ugnen på 180 grader.

Putsa laxen och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt.
Krydda med salt, peppar och rosépeppar.

Skiva citron och lägg på laxen.
Lägg över på ett bakplåtspapper, vrid ihop ändarna och lägg på en ugnsfast form.
Baka i ugn ca 12-14 min. Skär ett snitt och kolla att den är genombakad, eller använd en stektermometer. Vid 45 grader är laxen perfekt enligt mitt tycke. Servera med min goda romsås, lite nykokt potatis och kanske lite nyskördade blad från din odling.

Tips!
Får du lax över kan du blanda den med lika delar majonnäs och créme fraiche.
Tillsätt några få droppar Liquid Smoke eller lite BBQ-sås.
Vips har du en härlig laxröra att lägga på en macka till lunch.


Romsås
2 dl crème fraiche
1 liten burk stenbitsrom
1 msk hackad gräslök
1 msk citronsaft
vitpeppar

Blanda samman alla ingredienser.
Ställ kallt fram till servering.






14 apr. 2023

Rabarberpaj med smultopping

En annan sak jag aldrig tröttnar på är rabarberpaj som går att variera i oändligthet. Strö över lite kardemumma, riv ner lite citronskal eller dofta över lite kanel efter gräddningen. Här kommer ett grundrecept att inspireras av som är gott redan som det är. Smaklig läsning!



Rabarberpaj med smultopping
500 gr rabarber
½ dl socker
1 msk potatismjöl
Pajdeg
3 dl vetemjöl
½ dl florsocker
125 gr smör
en nypa salt om smöret är osaltat

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl och socker.
Smält smöret och häll i mjölblandningen.
Lägg i matberedare eller nyp ihop till en deg.
Klä en pajform med degen och baka skalet ca 18 min.
Skär rabarberna i bitar och lägg i en skål.
Häll över socker och potatismjöl, blanda.
Lägg rabarbern i pajskalet.
Strö över smuldegen.
Höj värmen till 200 grader.
Grädda ytterligare ca 20 min.

Smuldeg
1 ½ dl vetemjöl
1 msk socker
50 gr smör
Blanda mjöl och socker i en bunke.
Tillsätt smöret skuret i bitar och finfördela allt till en smulig massa

#elsasskafferi #smakligläsning #kökströst #rabarber #rabarberpaj #smulpaj #smuldeg #dessert #paj #efterrrätt