17 juli 2019

Elsas Klassiker - Rhode Island dressing


Klassisk Rhode Island dressing
2 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 msk tomatpuré
1 msk sherry
5 droppar tabasco
vitpeppar
salt

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Vill du ha en magrare variant kan du byta ut en del av majonnäsen mot Crème Fraiche. Jag tycker inte att det blir lika gott och tar hellre lite mindre dressing, men smaken är ju som bekant delad så prova dig fram.

Var dags gröna mat - Tomat- och lökpaj, 4 port



1 pkt färdig pajdeg
4 tomater
1-2 gula lökar
½ pkt fetaost, eller annan smakrik ost
2 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 nypa svartpeppar
1 nypa socker

Smörj en pajform och klä den med pajdegen.
Förgrädda skalet i 10 min på 210 grader, sänk sedan värmen till 180 grader.
Skär tomaterna i bitar och skiva löken tunt.
Ta bort kärnorna från tomaterna så blir pajen fastare i konsistensen.
Vispa ihop ägg med mjölk, salt och peppar.
Fördela tomater och lök i pajskalet, strö över en liten nypa socker och slå sedan över äggblandningen. Smula över fetaosten och grädda sedan pajen ca 25 min.

Receptet på en klassisk Rhode Island dressing hittar du här




17 juni 2019

Elsas Sommarmat - Gul gazpacho på honungsmelon, 6-8 port


3 gula paprikor

2 färska tomater
2 röda lökar
800 gr vattenmelon
½ gurka
1 röd chili
1-2 vitlöksklyftor
2 msk mild olivolja
Ev mineralvatten
Salt, peppar

Skär alla grönsakerna i mindre bitar och lägg i en matberedare. Mixa tillsammans med oljan till en grov soppa och tillsätt lite mineralvatten vid behov.
Smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt fram till serveringen.

Jag serverar gärna soppan med en Hiramklassiker - Hamiltons ostpastejer!

Elsas Kalasmat - Vit chokladmousse, 8-10 port



250 gr vit choklad
5 dl grädde
2 gelatinblad
2 tsk ljus rom – kan uteslutas

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädden till kokpunkten, dra kastrullen av plattan och smält chokladen i grädden.
Kram ur gelatinbladen och smält ner dem också. Ställ kallt minst 6 timmar eller över natten. Vispa upp moussen med elvisp tills den går att spritsa eller klicka ut på färska gubbar, eller lägg den i glas och låt gästerna själva toppa upp efter tycke och smak.

Elsas Kalasmat - Hoisinmarinerad tofu, 2-4 port



400 gr naturell tofu
1 dl hoisinsås
1 liten röd lök
1 röd chilifrukt
1 vårlök, lökblast eller gräslök
1 lime, skal och saft
2 msk soja
Gräslöksblommor eller koriander

Skär tofun i stavar och lägg i en vid skål.
Skiva lök, chili och vårlök tunt. Strö över tofun och häll sedan på hoisinsås, limesaft, limeskal och soja. Bland försiktigt så marinaden täcker tofun.
Trä upp på spett och lägg på serveringsfat. Garnera med marinaden och gräslöksblommor eller koriander.

Elsas kalasmat - Kallmarinerad fläskfilé



Om ni ändå ska grilla -lägg på några bitar hel fläskfilé med grillkrydda och grilla dem hela. Kyl ner och servera dem dagen efter med den här goda örtmarinaden!

Till 1 medelstor filé:
1 vitlöksklyfta
1 dl rapsolja
½ citron, rivet skal och saft
2 dl hackade färska örter – persilja, basilika, gräslök, timjan

Skiva den grillad filén tunt och lägg upp på ett fat.
Slå över marinaden och låt stå någon timme innan servering.
En krämig potatissallad passar perfekt till.