19 mars 2023

Ett erbjudande från min restaurang

 


16 mars 2023

Summerrolls med kyckling, 4 port

Vietnamesiska Summerrolls är en favorit här hemma. I veckans recept använder jag kycklingfärs, men det går lika bra med fläskfärs. Vill du göra dem helt vegetariska kan du ta en burk kikärtor, hälla av spadet, mosa dem lätt och steka istället för färsen. Har du en bit kål över är det också gott att strimla den och fräsa med färsen. Se det här som ett grundrecept att utgå ifrån. Smaklig läsning!

 


Summerrolls med kyckling, 4 port

500 gr kycklingfärs

1 vitlöksklyfta

2 tsk hackad ingefära

3 stjärnanis

1 chili, finhackad

1 dl riven morot

1 msk olja

1-2 tsk sesamolja

3 msk japansk soja

Salt och peppar

Koriander

Glasnudlar

Rispapper

 

Fräsk kycklingfärsen i oljan tillsammans med vitlök, ingefära, stjärnanis, chili och riven morot.

Tillsätt sojan och sedan sesamoljan en sked i taget.

Smaka av med salt och peppar. 

Ställ åt sidan och låt svalna.

Koka glasnudlarna enligt anvisningar på paketet, låt svalna.

Klipp eller skär nudlarna i mindre bitar.

 

Ta fram en tallrik med kant.

Lägg ett rispapper i en form med ljummet vatten.

När pappret börjar mjukna lägger du det på tallriken.

Lägg på en klick färs och nudlar i nederkant på pappret.

Ta stöd av kanten och rulla ett varv, vik in kanterna så det blir ett paket och fortsätt rulla.

Lägg rullen med skarven nedåt på en fuktad handduk.

Ställ rullarna kallt fram till servering.

Dela dem med ett diagonalt snitt på mitten och servera med dippsåsen.

 

Dippsås

1 vilöksklyfta

1 tsk honung

2 tsk fisksås

2 tsk soja

2 limefrukter, juicen

 

Mixa alla ingredienser med mixerstav.

 


 

6 mars 2023

Px3 - Pasta med pesto och primörer, 4 port

Vi närmar oss mitten av mars och det är så tydligt att våren är på väg nu. Vårens färg är grön, precis som veckans recept. Illande grönt och fullt med nyttigheter. Peston och den gröna hummusen räcker till fler måltider. Smaklig läsning!

 

Px3 - Pasta med pesto och primörer, 4 port
Färsk pasta
Pesto
2 dl gröna ärtor
200 gr broccoli
Olja
Salt och peppar
parmesan
Grön hummus
Ärtskott

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg broccolin på en ugnsfast form, ringla över olja, salta och peppra.
Rosta i ugnen ca 15 min.
Koka färsk pasta enligt anvisningar på paketet.
Sväng runt den med pesto och gröna ärtor och kanske lite extra olivolja.
Toppa med broccoli, en klick hummus och riven parmesan.

 


Pesto med solrosfrö
½ vitlöksklyfta
3 dl basilikablad rejält packat
1 dl solrosfrö
1 dl riven parmesan
Olivolja
1 msk citronjuice
Salt och peppar

Kör alla ingredienser till peston i matberedare och spä med olivolja till en krämig konsistens.

 


Grön hummus
3 dl gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
½ citron, saften
½ röd chili
Salt och peppar

Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till en jämn smet.
Smaka av med salt och peppar.




5 mars 2023

Vårsallad med örtstekt kyckling och grönt, 4 port

 


Vårsallad med örtstekt kyckling och grönt, 4 port
600 gr kyckling innerfilé
Franska örter
Salt och peppar
Olja att steka i
1 frp kokta kikärtor
Örtolja
Grön hummus
Gemsallad, eller isbergsallad
Röd lök i tunna skivor
Ärtskott

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg broccolin på en ugnsfast form, ringla över olja, salta och peppra.
Rosta i ugnen ca 15 min.
Stek kycklingen med i en neutral olja med franska örter, salt och peppar.
Plocka bladen från gemsalladen, eller riv isbergssallad i grova bitar.
Skölj kikärtorna och blanda dem med örtolja.
Ta fram 4 skålar och lägg några salladsblad i varje.
Lägg i kikärtor och broccoli.
Fördela kycklingen mellan skålarna och lägg i en klick grön hummus i varje.
Toppa med röd lök och ärtskott.

Örtolja
1 vitlöksklyfta
1 1/5 dl hackade örter, från frysen funkar fint
2 dl olivolja
1 msk citronjuice
Salt och peppar

Kör alla ingredienser matberedare och spä eventuellt med mer olivolja till en rinnig konsistens.

Grön hummus
3 dl gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
½ citron, saften
½ röd chili
Salt och peppar

Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till en jämn smet.
Smaka av med salt och peppar.

2 mars 2023

Marockansk lammgryta med saffran och citron, 4 port

 

När solen börjar komma tillbaka får jag sån oerhörd reslust. Jag kan liksom inte vänta tills sommaren kommer till oss. Men plikten kallar och resandet får vänta så jag gör en inre resa i mitt eget kök istället. Saffran och citron sätter smaken på veckans lammgryta inspirerad av Marocko. Smaklig läsning!

 

Marockansk lammgryta med saffran och citron, 4 port

3 vitlöksklyftor

2 tsk spiskummin

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk gurkmeja

1 nypa salt

2 msk olja

2 msk yoghurt

 

600 gr grytbitar av lamm, nöt går också bra

2 gula lökar

1 citron i tunna skivor

½ pkt saffran

3 medelstora tomater, hackade

olja

salt och peppar

koriander eller annat kryddgrönt

 

Mortla vitlöken med kryddor, salt och 2 msk olja.

Lägg grytbitarna i en skål, häll i vitöksmoset och 2 msk yoghurt.

Blanda väl och låt marinera 1 timme på köksbänken eller över natten i kylskåp.

Skiva löken tunt och stek den i en traktörpanna tills den börjar bli genomskinlig.

Lägg ner grytbitarna lite i taget och bryn dem runt om.

Lägg i hackad tomat och citronskivorna tillsammans med saffran.

Slå på vatten så det täcker och koka sakta 1-2 timmar.

Smaka av med salt och peppar under tiden.

Servera med ris eller bulgur och mina rostade morötter.

 

Rostade morötter och kikärtor

1 frp kokta kikärtor

4 medelstora morötter

½ gul lök

olja

1 tsk spiskummin

½ tsk kardemumma

½ tsk gurkmeja

olja

salt och peppar

 


Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj kikärtorna, siva löken och skär morötterna i stavar.

Lägg allt i en ugnsfast form.

Ringla över olja, och strö över kryddorna.

Salta och peppra lätt.

Rosta hela härligheten ca 15 min i ugnen.




23 feb. 2023

Citronkladdkaka med citronmousse

Nu är vi inne på sista svängen med citrusfrukterna så jag passar på att frossa i citron
Att göra egen curd kan kännas både övermäktigt och lite meckigt, men smaken blir otroligt mycket bättre än köpt. Moussen är så enkel att göra att det får väga upp tänker jag.
Smaklig läsning!





Kladdkaka med citron
100 gr smör
3 ägg
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
½ citron, skal och saft
3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna lite.
Rör ihop ägg, socker och vanilsocker.
Tillsätt citronskal och saft tillsammans med det smälta smöret.
Blanda väl och tillsätt sedan mjölet lite i taget.
Klä valfri form med bakplåtspapper, häll i smeten.
Grädda 20-25 min.
Låt kakan svalna helt innan du dekorerar den med mousse.



Citronmousse
3 dl grädde
1 dl turkisk yoghurt
1 dl lemoncurd
1 gelatinblad

Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
Smält under tiden lemoncurden försiktigt i en kastrull.
När gelatinbladet är mjukt rör du ner det i curden.
Låt svalna något och blanda sedan ner yoghurten i curden.
Vispa grädden toppig och blanda sedan samman med curden.





Lemoncurd, ca 3 dl
3 st ekologiska citroner
1,5 dl strösocker
1 msk majsstärkelse (maizena)
2 ägg
50 g smör

Riv skalet av citronerna i en kastrull, endast det yttersta.
Pressa i saften av citronerna och låt koka upp 1 minuter.
Sila bort skalen för att undvika att smaken blir bitter.
Blanda i socker, majsstärkelse och ägg och vispa samman.
Ställ tillbaka på plattan och låt sjuda 1-2 minuter under omrörning till en tjock kräm.
Ta av kastrullen från plattan och rör ner smöret.
Häll upp i en väl rengjord burk och förvara i kylen.














19 feb. 2023

Drömtårta med punsch

Fettisdagen in på knuten, men idag bakar vi en klassiker med en vuxen twist, "Drömtårta med punsch". Den är så klart lika god utan punsch och har dessutom fördelen att vara glutenfri. Smaklig läsning!



Drömtårta med punsch
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
150 gr smör
3,5 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vaniljsocker
1 msk punsch

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Tillsätt potatismjöl, kakao och bakpulver. Blanda väl och bred sedan ut smeten i en
långpanna med bakplåtspapper.
Grädda 15 min i 200 gr.
Rör smöret till krämen mjukt. Tillsätt äggulor, florsocker, vaniljsocker och punsch.
Rör kraftigt till en luftig smet som breds på den avsvalnade kakan.
Rulla ihop kakan från långsidan och skär den sedan i generösa skivor.