3 nov. 2022

Friterade potatisskal - Svinnsmart och svingott :)

Jag är alldeles för otålig för att skala potatis om jag inte ska göra mos.
När jag ändå skalar passar jag på att glädja barnen med friterade skal som snacks i väntan på maten.
 

Potatis
Olja
Salt

Skala potatisen med kniv så får du lite tjockare skal.
Värm olja i en kastrull till 180 grader.
Lägg försiktigt ner skalen och fritera dem till önskad färg.
Lyft upp med hålslev, salta och servera direkt.
Gärna med en klick aioli.

Potatisklyftor, smörstekt svamp och dill


Fast potatis
Olja
Salt och peppar
Svamp av valfri sort
Smör
Dill

Sätt ugnen på 200 grader.
Klyfta potatisen och lägg den sedan i kokande vatten 4 min.
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt.
Lägg över potatisen på en plåt, ringla över olja.
Salta och peppra, blanda väl.
Baka potatisen i ugnen till vacker färg.
Stek svampen med smör och strö den sedan över de bakade potatisarna.
Strö över dill.






Potatissoppa med saffran, 4 port

Efter att hamnat i kylan under 10-talets hets mot kolhydrater har potatis blivit riktigt trendigt. Och det var väl ändå på tiden för man kan ju göra så oerhört mycket gott och mättande till ett rimligt pris med denna älskade knöl. Idag bjuder jag på en soppa med potatis och saffran. Smaklig läsning!

 


Potatissoppa med saffran

8 medelstora potatisar i tärningar
1 gul lök i skivor
1 vitlök, finhackad
2 msk smör
8 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 pkt saffran
2 dl grädde
Salt och peppar
Fräs lök och vitlök i smöret tillsammans med potatisen.
Slå på vattnet, tillsätt buljongtärningen och koka tills potatisen mjuknat.
Tillsätt saffran och grädde. Koka upp och smaka sedan av med salt och peppar.
Serveras omedelbart med ett riktigt gott bröd till.

 




26 okt. 2022

Smörrebröd med rostbiff, lökkompott och picklade rädisor

Vi åker till Köpenhamn så ofta vi kan och då är ett stopp på Louisiana i Humlebaek obligatoriskt. Alltid spännande utställningar och en kul shop, men ska jag vara ärlig är det lunchen med utsikten över sundet som lockar mig mest. Ett smörrebröd sitter fint efter ett par timmar i bilen. Här kommer en variant med rostbiff, lökkompott och picklade rädisor. Smaklig läsning!
Rostbiff i tunna skivor
Rågbröd
Smör

6 gula lökar
300 gr muscovadosocker
2 dl rödvinsvinäger

Rädisor
1/2 dl ättika
1 dl socker
1 1/2 dl vatten

Groddar av t.ex lök
Majonnäs

Hacka löken, lägg den i en kastrull tillsammans med socker och vinäger.
Koka tills det blir krämigt, ca 2 timmar.

Blanda ättika, socker och vatten. 
Rör tills sockret löst upp sig.
Skiva rädisorna tunt, lägg i en skål och slå över lagen.

Bred smör på brödet, lägg på rostbiff, lökkompott och rädisor.
Toppa med lökgroddar och några klickar majonnäs.


Tips!
Strunta i brödet och servera med bara en grönsallad eller ugnsrostad potatis.
Kompotten passar bra även till ostbrickan.

Kycklingbullar med citron och parmesan, 4 port

I veckan fyndade jag en stor förpackning kycklingfärs som jag tänkte steka med chili, ingefära, vitlök, stjärnanis, soja och några droppar sesamolja. Men så kom en kompis på besök och då blev det helt plötsligt italienska smaker på färsen istället eftersom vi hade pratat matminnen. Ungefär så går det till när jag skapar recept till er varje vecka, - inspirationen kommer från alla möjliga, och omöjliga, håll.  Smaklig läsning!


Kycklingbullar med citron och parmesan, 4 port
600 gr kycklingfärs
3 msk ströbröd
1 dl hackad persilja
1 dl riven parmesan
1 tsk torkad timjan
1-2 vitlöksklyfta
½ medelstor gul lök
1 citron
salt och peppar
1 dl vetemjöl
smör
olja
2 dl kycklingbuljong


Riv vitlöken och finhacka den gula löken.
Blanda med färs, ströbröd, persilja, parmesan och timjan.
Riv ner skalet från citronen tillsammans med saften från halva citronen.
Strö över lite svartpeppar och en nypa salt.
Blanda ordentligt.
Häll ut mjölet på ett fat.
Rulla rätt stora köttbullar, platta till dem lite och vänd dem sedan i mjölet.
Häll olja i en stekpanna och lägg en klick smör.
Stek bullarna gyllene i omgångar, ca 3-4 min på varje sida.
Häll av fettet från pannan och häll i buljongen.
Vispa upp stekresterna och lått buljongen koka ihop ett par minuter så den tjocknar något.
Fördela bullarna på tallrikar och slå över lite av buljongen.
Servera med nykokt tagliatelle, eller som jag med en citronsmakande pärlcouscous.



14 okt. 2022

Nudelsoppa med svamp, 2 port

På temat snålmat kommer här en riktig höjdare med svamp. Jag kokar en svampbuljong och serverar den med snabbnudlar, chili, ingefära, koriander och ett par matskedar av svamptapenaden från igår. Buljongen som blir över kan du frysa i istärningspåsar och ta fram efter behov. Smaklig läsning!



Nudelsoppa med svamp
1 pkt snabbnudlar
4 dl svampbuljong - recept längre ner
4 msk svamptapenade
1 msk strimlad ingefära
salt eller soja
chiliflakes efter tycke och smak
koriander

Koka upp buljongen.
Lägg i nudlarna och sjud i 4 min.
Blanda ner 3 msk av svamptapenaden och ingefäran.
Smaka av med salt eller soja.
Fördela nudlarna i två skålar och slå över buljongen.
Toppa med resterande tapenade, strö över lite chiliflakes och strö över koriander.

Svampbuljong
500 gr svamp
2 liter vatten

Skär svampen i bitar och lägg i en kastrull.
Häll i vattnet och koka upp.
Låt sjuda 1 ½ timme.
Dra åt sidan och låt sedan buljongen dra i ytterligare några timmar, minst 3.
Sila av buljongen.

13 okt. 2022

Tapenade på svamp

Det är ett riktigt bra år för svamp och blir det inte frost kommer vi kunna förse oss i ännu ett par veckor. Gratis är gott och promenaden gör gott, en dubbel vinst alltså. I dag bjuder jag på smörstekta små canapéer med tapenade på svamp. Smaklig läsning!

 


Jag använder ett snapsglas för att ta ur rundlar ur vanligt rostbröd, 3-4 rundlar per skiva. Steker dem sedan gyllene i smör innan jag toppar dem med min goda tapenade på svamp.

 

Tapenade på svamp

400 gr blandad svamp

1 gul lök

2 stora vitlöksklyftor

1 tsk torkad timjan

2 msk olja

2 msk smör

salt och peppar


Ansa och skär svampen i bitar.

Skala och hacka lök och vitlök.

Stek löken tillsammans med svampen i smör och olja.

Strö över torkad timjan.

Stek tills vätskan från svampen börjar försvinna.

Mixa med mixerstav till en grynig tapenade.

Smaka av med salt och peppar.