11 dec. 2022

7 favoriter i mitt kök

 

Tredje advent idag och det börjar bli hög tid att fundera på det här med julklappar. Jag har blivit så gammal att jag helst ger bort sådant man kan äta upp eller använda dagligen. Bakformar i alla möjliga och omöjliga former fyndar jag på loppis och secondhandbutiker. I de små mördegsformarna serverar jag bakverk, men lika gärna en god röra som tilltugg till drinken. Bara fantasin sätter gränserna. Nedan följer en lista på mina bästa vänner i köket och lite sött som kanske kan inspirera till några klappar.  Smaklig läsning!

 

Mina bästa vänner i köket:

·      Träsleven, den hemsnidade som är så bra när man gör risotto

·      Diverse tyllar och spritspåsar till bakverk

·      Grönsakskniven

·      Den räfflade kniven till hemgjorda pommes frites

·      ”Slickepotten” i flera olika varianter

·      Palettkniven för att släta ut krämer och lyfta tunna kakor

·      Bakformar i alla storlekar och former


27 nov. 2022

Sesambakad lax med miso- och honungsbakad brysselkål, 4 port



Bryselkål kan vara en riktig vattendelare, men jag märker att ju äldre jag blir desto fler känner jag som lärt sig uppskatta den. Antagligen beror det på att vi blivit bättre på att hitta andra sätt att tillaga den än att bara koka den. För kokar man den för länge blir den besk och tråkig. Max 6-7 min ska den kokas enligt säker källa. I veckan recept ugnsbakar jag den och ger den lite japanska smaker. Smaklig läsning!

Sesambakad lax med brysselkål och nudlar, 4 port
600 gr lax
400 gr nudlar
2 msk teriyakisås
2 msk sesamfrö
Olja till formen

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär laxen i portionsbitar.
Olja en ugnsfast form och lägg i laxen.
Pensla med teriyakisås och strö över sesamfrö.
Baka laxen i ugnen 10-15 min beroende på tjocklek.
Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen.
Servera laxen med nudlar och brysselkål.


Brysselkål med miso, honung och rostad mandel
400 gr brysselkål
2 msk olja
2 msk honung
1 msk miso
1 tsk salt
1 lime
4 msk mandel

Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa brysselkålen och lägg i en skål.
Blanda olja, honung och miso med salt.
Häll blandningen över kålen, blanda ordentligt och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Baka kålen 30–40 min så att de karamelliseras.
Rosta under tiden mandeln i en torr stekpanna.
När kålen är färdig häller du över den i en skål, pressar över saften av 1 lime och strör över mandeln.

20 nov. 2022

Vit chokladtryffel

 Lite lagom småpyssligt är det att göra egna tryfflar. Antingen rullar du dem som på bilden, eller så skär du dem i jämnstora bitar och vänder i sockret. En mörk rom kan ersätta likören och då rullar du med fördel tryfflarna i lite kokos som du rostad lite lätt i en torr stekpanna. Vansinnigt gott det med. Smaklig läsning!

Vit chokladtryffel
1 dl vispgrädde
25 gr smör
300 gr vit choklad
1 msk Xanté poire au cognac
Kokos

Koka upp grädden och rör ner smöret.
Ta kastrullen från spisen, bryt chokladen i bitar och smält ner den i grädden.
Tillsätt likören.
Häll tryffelsmeten i en form och låt stelna i kylen minst 4 timmar.
Häll florsocker på en liten djup tallrik.
Rulla bollar av tryffelsmeten och rulla dem sedan i kokos.


Vita pepparkakor, ca 100 st

 Snön som kom i helgen inspirerade till helvita recept. Hög tid att sätta i gång med lite bakat inför advent...
Vita pepparkakor blir urgulliga när de pyntas med gelé och kan med fördel hängas upp i granen. Smaklig läsning!


200 gr smör
2 1/2 dl florsocker 2 ägg
1 krm ingefära
8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk hjorthornssalt
1 msk vatten
1 citron, finrivet skal

Rör ihop matfett och socker.
Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje.
Tillsätt ingefära, vetemjöl, hjorthornssalt och vatten. Smaksätt med finrivet citronskal.
Arbeta samman till en slät deg.
Gör en tjock rulle, plasta in den ordentligt och låt vila i kylskåpet över natten.
Sätt ugnen på 175°.
Ta fram lite i taget av den kalla degen och kavla ut tunt på mjölat bakbord.
Ta ut figurer och lägg på bakpappersklädd plåt.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter, eller tills de börjar få svagt gyllenbrun färg.


Chilisås

25 röda chilis
1 lagerblad 
1 msk spiskummin
1 msk torkad oregano 
2 tsk granulerad vitlök
Salt
Vatten

Ta bort stjälkar och frön från chilin.
Lägg dem i en kastrull och häll över vatten så de täcks ordentligt.
Lägg i lagerbladet tillsammans med de andra kryddorna, utom saltet, och koka i 20 min.
Låt svalna lite och lyft sedan ut lagerbladet. Mixa chilin till puré med en mixerstav.
Passera chilin genom en sil lite i taget.
Smaka av med salt.
Häll upp på flaska.
Är såsen för tunn kan du koka upp den och reda av med lite maizena. 


Glaze med chili och ingefära

När jag skriver det här är jag på efterlängtad semester. Visst var jag ledig under pandemin, men så värst vilsamt var det inte att oroas för mitt eget och mina anställdas levebröd. Nu pustar jag ut och ser fram emot december och faktiskt även januari som bjuder på en massa roliga kalas. Eftersom vi börjat uppladdningen inför jul bjuder jag på en härlig glaze till revbensspjällen.

Smaklig läsning! 


3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 msk dijonsenap
1 msk soja
2 msk råsocker
2 msk ketchup

1 msk äppelcidervinäger 
1 tsk chiliflakes
1 msk riven ingefära 
Svartpeppar


Mortla vitlöksklyftorna med saltet.
Tillsätt senap, soja, råsocker och ketchup.
Mal rejält med svartpeppar, minst två teskedar, och tillsätt chili, ingefära och vinäger.
Blanda allt tills du får en tjock, härlig smet.
Pensla revbensspjällen rejält med glazen och låt dem sedan vila i ett par timmar för att ta riktigt bra smak.

13 nov. 2022

Fylld fläskytterfilé med vitlök och citron, 4 port



Jag gillar att ta en ganska enkel råvara och snitsa till den lite. Fläskytterfilé är detsamma som benfri kotlettrad och det man gör kassler av. I dagens recept blir det en variant på italiensk porchetta som jag smaksätter med vitlök, örter och citron. Servera med blanda rotfrukter och dragonsås, eller på en nygrillad bit surdegsbröd med  örtmajonnäs. Smaklig läsning!

 

Fylld fläskytterfilé med vitlök och citron, 4 port

800 gr fläskytterfile

3-4 vitlöksklyftor

2 tsk malen fänkål

½ citron, skalet

3 msk hackad persilja

Salt och peppar

Smör till stekning

 

Sätt ugnen på 150 grader.

Skär ett snitt längs med filén ca 1 ½ cm tjockt.

Fortsätt snitta och vik ut filén tills du får ett 1 ½ cm tjockt ark.

Riv vitlöken och fördela på köttet.

Strö över citronskal, fänkål, persilja, salt och peppar.

Rulla ihop som en rulltårta och bind upp den med steksnöre.

Lägg karrén på ugnsgallret och ställ en långpanna med 4 dl vatten i under.

Ugnsbaka karrén ca 3 ½ timme eller tills den har en innertemperatur mellan 72-75 grader.

Ta ut karrén, lägg den i aluminiumfolie och låt den vila 30 min före tranchering.

 

Dragonsås, 4 port

3 dl grädde

1 msk kalvfond

2 tsk kinesisk soja

1 msk torkad dragon, eller annan örtkrydda

 

Häll alla ingredienser i en kastrull.

Koka upp och sjud ca 10 min tills såsen tjocknar lite.

Servera rykande varm.